Étkezzünk

színesen!

A görög „fito” szó növényt jelent, a „tápanyag” pedig a szervezet számára létfontosságú anyagokat takarja.  A fitotápanyagok a zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható növényi tápanyagok. A növények saját növekedésük érdekében állítják elő a fitotápanyagokat, és azért, hogy megvédjék saját sejtjeiket a károsodástól és a betegségektől.

A zöldségek és gyümölcsök élénk színét gyakran éppen ezek a növényi alapú tápanyagok adják, ezért amikor egy színpompás zöldséget, vagy gyümölcsöt látunk, gondoljunk arra, hogy ez a természet ajándéka az egészség megőrzéséhez. Minden természetes szín különleges módon segíti a jó közérzet elérését, ezért kell mind az öt színből megfelelő mennyiséget elfogyasztanunk. Ügyeljünk arra, hogy megadjuk szervezetünknek az egészség megőrzéséhez szükséges tápanyagokat, és minden nap fogyasszunk változatos színű zöldségeket és gyümölcsöket.

Elegendő zöldséget
és gyümölcsöt
fogyaszt egészsége

megőrzése

érdekében?

Tudjuk, hogy gyakran idő, pénz vagy elérhetőség hiányában nem jutunk hozzá a szükséges napi tápanyagokhoz. A Nutrilite Egészség Intézet eltökélten kutatja ezt a kérdést, és a Globális jelentés a fitotápanyagokról* című tanulmányban foglalta össze megállapításait. A tanulmány szerint világszerte 4 felnőttből 3 nem fogyaszt az Egészségügyi Világszervezet ajánlásának megfelelő napi 400 g zöldséget és gyümölcsöt.** Emiatt egyre nő az eltérés az elfogyasztott és a szervezet által igényelt tápanyagok között.  A WHO ajánlás betartása érdekében a felnőttek többségének meg kellene dupláznia zöldség- és gyümölcsfogyasztását. A tápanyaghiány egészségromláshoz vezet, és hozzájárulhat számos krónikus betegség, például az elhízás, a szívbetegségek és a csontritkulás kialakulásához.

Az olajos magvak, a teák, a gabonafélék, a hüvelyesek, a zöldségek és a gyümölcsök jó növényi alapú tápanyagforrásnak számítanak. A fenti tápanyagokban gazdag étrend elengedhetetlen szerepet tölt be szervezetünk támogatásában, az aktív életmód fenntartásában és az egészséges öregedés elérésében. A növényi tápanyagok olyan kedvező hatású szerves vegyületek, amelyekkel a növények megóvják magukat a stressztől és a károsodástól, valamint elősegítik a kiegyensúlyozott növekedésüket. A fitotápanyagokkal kapcsolatos kutatások naponta új eredményeket hoznak. A Nutrilite Egészség Intézet szakértői folyamatosan bővítik a tápanyaghiány leküzdésével kapcsolatos ismereteinket. Így mindannyian egészségesek maradhatunk.

*Globális jelentés a fitotápanyagokról: Globális pillanatkép a zöldség- és gyümölcsfogyasztásról, a zöldségek és gyümölcsök elérhetőségéről, valamint következtetés a fitotápanyagok beviteléről
** Forrás: Forrás: Egészségügyi Világszervezet/ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete. Étrend, táplálkozás és a krónikus betegségek megelőzése; Közös FAO/WHO szakértői konzultációról készített jelentés, Genf, Egészségügyi Világszervezet, 2003 (Technikai jelentéssorozat, 916. számú jelentés)